>Cuti Bersalin 90 hari kakitangan awam

>

Untuk Hebahan kepada Kakitangan awam
Semalam bawa isteri untuk apply cuti bersalin tambahan (3 bulan). Hari tu ambik 2 bulan sahaja kerana masih tak ada pekeliling yang di keluarkan tentang perkara ini. So bila pergi ke  bahagian perkhidmatan rupa rupanya pekeliling baru sahaja keluar 2 disember yang lepas. Dalam pekeliling bertarikh 2 Disember bil 10  ni , memaklumkan cuti bersalin 90 hari telah berkuatkuasa mulai 15 Oktober 2010. Mereka yang bersalin pada atau selepas tarikh tersebut layak untuk memilih opsyen 90 hari tersebut.
Namun demikian, cuti 90 hari masih tertakluk kepada 300 hari cuti bersalin dalam tempoh perkhidmatan. Maksudnya jika kita mengambil cuti bersalin untuk anak pertama 90 hari, hanya dapat layak untuk 3 orang anak sahaja( 300/3 =3.3 orang . . Berbanding sebelum ini 60 hari/300=5 orang anak. 
Advertisements

2 Comments

  1. >aku setuju gak dengan perkara ni, sebabnya trend sekrang satu keluarga anak setakat 3,4 orang je.Tapi masih ada yang tak faham dengan cuti bersalin ni, diorang anggap masih lagi tertakluk kepada 5 orang anak cuti 90 hari..hehehe..Lebih boleh tapi tak ada gaji.cuti bersalin tanpa gaji je la.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s