>Anak berubah bulan ,berubah perangai

>Menurut ibu mertua , Orang tua tua ada berkata kalau anak bertukar bulan, perangainya  akan berubah dari bulan yang sebelumnya. Perangai Darwish bulan pertama ni yang aku perasan berubah ialah dia tak boleh di letakkan di atas tilam. Dia hanya akan tidur di pangkuan ibu atau abahnya sahaja.Letih jugalah aku dan wife berganti ganti mendakapnya. Nasib la waktu malam dia boleh di letakkan di atas tilam itupun kena letak tangan atas dadanya. Kalau tidak tak tidur la , mak dan abahnya ni.heheh.


Maksud nama Darwisy?


Ada kawan aku tanya, apa maksud darwisy tu?. Apa beza Darwisy dan Darwish?.


Ok, Darwisy ni nama yang di ilhamkan oleh wife dari buku. Maknanya, ialah warak. Tentang perbezaan darwisy dan darwish tu hanya ejaan sahaja. Tetapi bila di fikirkan darwish di hujungnya ada ‘wish’ tu yang tak berapa berkenan. Tapi tak kisahlah beza tu. Ikut selera masing masing lah nak guna yang macamana. 


Nama penuh anak aku ni ialah Ahmad Darwisy Hakimuddin. Maksud Ahmad ialah yang terpuji, Darwisy (yang warak), Hakimuddin(bijak agama).Jadi, ketiga tiga nama tu saling melengkapi satu sama lain lalu menjadi satu nama yang mempunyai maksud yang kukuh. YANG TERPUJI, WARAK DAN BIJAK AGAMA. 




p/s: Rasa cool bila dodoikan anak,  rasa lagi cool dari Mat Kool kawanku tu. Ops,aku  ada tugasan dari gergasi kecil tentang blog aku antara yang cool katanya. Dah siap tulis dah .Cuma tengah mencari 3 bloggers lain  yg sesuai untuk di pass kan job ni. Hehehe.

4 responses to “>Anak berubah bulan ,berubah perangai

  1. >ejaan sebenar darwisy, sebab dalam jawi akhirnya huruf 'shin' iaitu 'Y'..sebutannya tetap darwish, tapi apa2 pun kedua2nya tetap maksud yang sama..cuma nak bgtau ejaan yg sebenar jer:)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s