>Minyak dah Turun Elektrik tak turun pun?

>Seorang menteri kabinet Malaysia memberi hujah tidak mahu menurunkan tarif eletrik kerana alasannya kenaikan dan penurunan tarif itu tiada kena mengena dengan harga minyak.
Menteri tersebut ialah Menteri Tenaga, Air dan Komunikasi, Datuk Shaziman Abu Mansur. Bagi beliau naik turunnya harga minyak, tidak ada kaitan dengan elektrik.(Berita Asal)

Menurutnya stesen janakuasa elektrik negara ini menggunakan sumber gas sebanyak 60 peratus, 30 peratus arang batu dan bakinya daripada sumber tenaga lain , katanya.
Cuba kita imbas kembali alasan semasa mahu menaikkan tarif eletrik dahulu. Utusan Malaysia pada 26 Oktober 2007 melaporkan Ketua Pegawai Eksekutif Tenaga Nasional Bhd. (TNB), Datuk Seri Che Khalib Mohamad Noh berkata, TNB kini menanggung kos operasi yang tinggi berikutan kenaikan harga minyak dan gas serta arang batu di pasaran.

Menurut Che Khalib lagi, TNB bergantung kepada tiga sumber bahan bakar iaitu minyak dan gas yang kini mengalami lonjakan harga yang ketara dan sumber alternatif ketiga, arang batu yang turut mengalami kenaikan harga.
Pendapat siapa yang kita kena guna samada pendapat menteri atau pendapat CEO TNB?.LU FIKIRLAH SENDIRI !kata Nabil.

Posting asal:

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s