>Apa Hukum Sijil Simpanan Premium

>Baru baru ni aku ada beli SSP @ Sijil Simpanan Premium di BSN . Ada la beli dalam RM 50 je setelah di offer oleh seorang pegawai Bank. Dalam perjalanan balik ke rumah aku terfikir dan berfikir.

Aku terfikir apakah SSP ni seolah olah satu bentuk perjudian?. Maksudnya begini, bila kita beli SSP itu kita akan dapat peluang untuk menerima hadiah melalui cabutan bertuah. Siapa yang bernasib baik sahajalah akan dapat . Namun ia juga  tidak melibatkan sebarang risiko kehilangan duit. Malah duit kita tetap ada dan di samping itu menggalakan kita untuk menabung. So , aku rasa tak betul juga andaian aku yang pertama tadi tu.

Untuk mencari kepastian kepada satu persoalan, aku pergi la ke website Jakim.. Rupanya, Majlis Fatwa Kebangsaan telah pun membuat fatwa  tentang fatwa SSP  ni pada tahun 2007. Ternyatalah Sijil Simpanan Premium adalah harus dari segi syarak.Jadi, aku berasa lega  dan tak timbul lagi keraguan dalam diri. Kata orang bila kita dah ragu ragu dengan sesuatu hukum , kaedah terbaik ialah kita menjauhinya.

p/s : tengah bermimpi nak jual hadiah kereta BMW tu untuk dapat duit cash. Tapi kena  ada sekurang-kurangya  RM20,000  dalam akaun SSP tu baru la layak. Mana nak cari duit ?..

About these ads

3 responses to “>Apa Hukum Sijil Simpanan Premium

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s